М. Тачев: Разликите в изкупната цена на млякото и на крайния продукт не съответстват на реалността
02/03/2016 13:57 | noa.bg
     Производството, което имаме днес е около 1 405 литра, от които 960 литра съм подарил на гражданите от Нова Загора, а останалото – замина в ямата. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ фермерът Михаил Тачев, който обяви, че започва да изхвърля или подарява по тон и половина мляко на ден заради задълбочава се кризата с изкупната цена на млякото.

Проблемът произтича от това, че някои преработвателни предприятия са доста алчни, а и тези, които продават на тезгяха - и те. И взимат от нас, производителите на мляко, тъй като ние произвеждаме една суровина, която не може да трае повече от 48 часа и ние се принуждаваме да я продадем на безценица.


Разликите, които се получават в изкупната и цената на крайния продукт не съответстват на реалността, подчерта Тачев, според когото, за да се проследи проблема, първо трябва да се тръгне от това какво точно влиза в българските преработвателни предприятия и това, което се купува отвън и на практика стимулира чуждите икономики, а не българската.

Има картелно споразумение, подчерта Бисер Чилингиров, председателя на Националната овчевъдна асоциация, който заяви в интервю за предаването, че от три години насам с 35% е паднало кравето мляко, а с 10% са се увеличили млечните продукти по магазините:

Категорично картел има – с падане на кравето мляко моментално пада и овчето, и козето, и биволското – искам само да подчертая, че козе, овче и биволско са бутикови продукти.

Според Чилингиров овчето мляко например би трябвало да се изкупува на цени от минимум 1 евро - в Гърция селяни без вода без ток продават на цена от 1.03 евро, а биологичното мляко е 1.25 евро; във Франция - млякото от някои породи се изкупува на 2-3 евро за литър.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*