Доц. Божидар Иванов: Увеличава се неравномерното разпределение на средствата
05/03/2016 15:52 | noa.bg
     Интересен е фактът, че у нас разпределението на субсидиите по директните плащания между отделните сектори става все по-неравномерно. „Като цяло в ЕС коефициентът, който измерва неравномерното разпределение на средствата от 2008 до 2014 година намалява от 0,76 на 0,72, докато у нас се увеличава от 0,8 на 0,82", заяви експертът. В България според него ще се запази тази тенденция за повишаване на неравномерното разпределение на средствата.

Целта на субсидиите, пояснява специалистът, вече не е подкрепа на производството, нещо от което страната ни се нуждае. Това е била политиката на ЕС преди 20 години. Сега страната ни по думите му трябва така да адаптира политиката си в сектора, че да се подобри модернизацията и да се повиши добавената стойност .

Сред предизвикателствата пред земеделието ни през следващите години е и решаването на проблема с ръста в сектора, който е много по-малък от този на икономиката, чиито годишен ръст на разходна основа е между 3 и 4%. Решаването му през следващите години може да се окаже ключ към повишаване конкурентноспособността на земеделието и за привличане на нови инвестиции.

Източник: Форумът Написана от Мартин Иванов


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*