Фил Хоугън: Обсъжда се вариант кризисният резерв по ОСП да отиде в подкрепа на млечния сектор
11/03/2016 15:52 | noa.bg
     Европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън е повдигнал въпроса за възможността да бъде задействан механизмът за използване на резервите при криза към Общата селскостопанска политика, за да могат да бъдат преодолени някои затруднения на пазарите на млечни продукти и свинско месо, съобщи електронното издание AgriLand. Това е станало на заседание на Комисията за селското стопанство в Европейския парламент, проведено през тази седмица.
Хоугън е припомнил, че през миналата година Европейската комисия е разполагала със средствата от глобите за свръхпроизводство, за да финансира някои инициативи в млечния сектор, но през 2016 г. няма подобен източник. По думите му това прави все по-очевидна възможността за използване на кризисния резерв.
Той обаче е посочил, че личното му желание е да не се поема по този път, тъй като на практика това са пари на фермерите. Кризисният резерв се попълва ежегодно от удръжки от директните плащания за фермерите, надхвърлящи 2 хил. евро, а ако не бъде използван, парите се превеждат през следващата година. Годишно в него се натрупват около 400 млн. евро.
През тази седмица холандското председателство на Съвета на Европейския съюз за селско стопанство е поставило въпроса дали държавите-членки са готови да активират използването на кризисния резерв за финансиране на мерки за преодоляване на затрудненията на пазара и дали те ще изискват допълнително финансиране от бюджета на ЕС. Подобен ход е политически доста деликатен, като германското министерство на селското стопанство вече се обяви против предложението. Противниците на използването на кризисния резерв изглежда ще се обединят около факта, че тези действия може да се разглежда като фаворизиране на един селскостопански отрасъл за сметка на всички останали.
Кризисният резерв бе създаден при последната реформа на Общата селскостопанска политика. Новата предпазна клауза бе въведена за всички сектори, за да даде правомощия на ЕК да предприема спешни мерки за реакция на сериозни пазарни проблеми, какъвто бе например случаят по време на кризата с епидемията от ешерихия коли през периода май-юли 2011 г.

Източник: sinor.bg


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*