Младите в Габрово искат развитие на биоземеделието и местното производство
22/04/2016 22:51 | noa.bg
     Ако младите хора в Габрово бяха мениджъри и управляващи общините в региона, биха направили проучвания за потенциални инвеститори, биха разкрили нови предприятия, биха развивали биоземеделие и животновъдство за стимулиране на местните производители, биха наложили изисквания за предлагане на повече местни стоки.
Това стана ясно по време на работна среща на областния управител на Габрово Николай Сираков с младежи от 11 и 12 клас от всички средни училища, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Целта била в неформален разговор да се изясни какво би провокирало младите хора да се върнат в региона, за да останат и работят в Габрово.
Ако имат правомощия, младите биха увеличили бюджета на читалищата и за поддръжка на културни сгради, биха изградили кучешки паркове, биха направили по-добра среда за забавления и отдих, биха отделили повече средства за хората на изкуствата, биха обърнали специално внимание на образователната система, за да бъде по-адекватна, биха развивали културни дейности, които са добре рекламирани и достъпни за обществото.
Както в истинска работна среда учениците участвали в мозъчна атака, за да определят силните и слабите страни на област Габрово. Единодушно всички изтъкнали, че най-привлекателното в региона са местоположението, традициите в индустрията.
Добрите условия за живот, ниските данъци, ниските цени, спокойствието, ниското ниво на престъпност. Предизвикателствата, пред които е изправена област Габрово, според тях, са застаряващо население, трудно намиране на работа, ниско качество на висшето образование, лоша инфраструктура, лиса на забавления, туризъм, условия за спорт.
По същия начин групата споделила и кое е онова, което би ги върнало в региона. Младите хора искат реализация, възможност за кариера, по-добра инфраструктура, добри условия на труд, високо заплащане, индустриално развитие, добър външен облик на града, стимулиране на местния бизнес, развитие на културата, спорта и атракциите, промяна в манталитета и нагласите.
„Аз съм безкрайно обнадежден виждайки какъв потенциал има това поколение! Но докато настъпи времето, в което те реално да се влеят в икономиката и управлението на града ние трябва да се погрижим и да създадем всички тези условия“, казал още Николай Сираков.


1 Коментарa

# 1     | ( 24/04/2016 11:18 )
Коментирай
Име*
Коментар*