Овцевъди от Дългопол се сдружават за бъдеща реализация на млякото
20/06/2016 10:59 | noa.bg
     Над 30 овцевъди от варненската община Дългопол готвят документи за създаване на организация и на групи производители, които да им помогнат за по-лесна реализация на продукцията. По този повод днес в града се проведе среща на фермери от региона с представители на Националната овцевъдна организация (НОА) и Националната служба за съвети в земеделието, съобщи за Синор.БГ Бисер Чилингиров, председател на НОА.
Идеята за сдружаването се е родила още миналата година, но поради проблеми със съдебната регистрация опитът пропаднал. Днес фермерите са поставили точно въпросите си пред ръководителя на службата за съвети в земеделието във Варна Юри Зарев, който подробно е разяснил как да се подготви уставът на бъдещето обединение.
„За нас е важно да се обединим за обща реализация на млякото, защото само така ще се измъкнем от хватката на прекупвачите”, коментира Неделчо Неделчев, овцевъд от региона. Преди три години той е имал 280 овце, но през годините заради ниските изкупни цени стадото намалява, имало е дори и кражба на животни. Днес той отглежда само 45 животни, но възнамерява да ги увеличи, ако условията за бизнес бъдат подобрени.
През последния месец цената на литър овче мляко в региона отново е паднала до критични нива от 1-1,10 лева. Стопаните възнамеряват чрез създаването на организация да направят малка мандра, чийто проект да се финансира от еврофондовете.
„Дългопол е близо до морето и овцевъдите искат да намерят пряк досег до пазара, снабдявайки морските хотели с качествени млечни продукти”, посочи още Неделчев.
Бисер Чилингиров поясни, че асоциацията и националната служба за съвети в земеделието безвъзмездно могат да консултират животновъдите от региона. Въпросът е самите фермери да превъзмогнат недоверието към институциите и да бъдат по-активни в бъдещите сдружавания.
Източник:SINOR.bg


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*