БАБХ: Сиренето на пазара е безопасно, но некачествено
26/06/2016 18:45 | noa.bg
     Сиренето на пазара е безопасно, но по отношение на качеството има проблеми, като се работи то да се подобрява, каза Александра Борисова от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Според нея няма прикриване при констатиране на нарушения, а контролът е адекватен.
По повод дискусията за времето за зреене на сиренето Борисова посочи, че за да отговаря то на българския държавен стандарт, процесът трябва да е с продължителност 45 дни, но това не е задължително. Законът постановява, че сиренето трябва да зрее толкова, колкото е записано в техническата документация за производството, допълни Борисова пред БТВ.
Според експерта по здравословно хранене Донка Байкова неузрялото сирене е опасно, защото може да предизвика алергии. Ако сиренето нагарча, значи в него има фракции на белтъка, които могат да отключат алергии. Съветът е на ден да се ядат поне 50 грама сирене и 200 грама кисело мляко.
Молекулярният биолог Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители“ посочи, че една от хитринките на производителите е да влагат ензима транзглутаминаза. Той действа като лепило на молекулите и ускорява процеса на зреене, като сиренето изглежда с подходяща консистенция, въпреки че е направено с много по-малко мляко.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*