11 мандри в България правят фалшиво сирене
26/06/2016 18:59 | noa.bg
     11 мандри в България правят фалшиво сирене. В България има 250 млекопреработвателни предприятия. От тях 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 – само имитиращи. Това заяви д-р Любомир Кулински, директор на „Надзор на пазара“ в Българската агенция по безопасност на храните на дебат за сиренето.
Още 58 предприятия правят и истинско сирене и менте по определен график. 33 пък са по-големите мандри, които работят продукти по Български държавен стандарт.
При проверки на БАБХ са взети над 561 проби от търговската мрежа. Досега в 17 са открити палмови мазнини. Почти половината обаче са на един производител. Той е затворен временно преди седмица. В последните 2 месеца са открити само 2 фалшификата, каза Кулински, цитиран от 24 часа.
Припомняме Ви, че при скорошна проверка на „Активни потребители“ бе установено, че майонезата у нас се прави без яйца. Пред Агрозона председателят Богомил Николов каза, че това, което замества яйцето в продукта е някакъв вид нишесте. Освен липсата на яйца в 9 от 16 тествани марки бе регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*