През юли Еврокомисията ще представи мерки за справяне с кризата в млечния пазар
29/06/2016 23:39 | noa.bg
     През следващия месец, юли 2016 г., Европейската комисия ще представи на Съвета на министрите на земеделието пакет от мерки, включително финансова помощ, за справяне с кризата в млечния сектор. В момента Комисията търси ефективни решения за възстановяване на баланса на млечния пазар, като гарантира, че те ще бъдат справедливи за всички държави членки. Това обяви еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган по време на заседание на Съвета по земеделие в ЕС, предават от пресцентъра на Комисията.
Ние всички трябва да поемем отговорността за продължаващото увеличение в производството на мляко в ЕС, което просто не е устойчиво решение при сегашните условия на пазара, каза еврокомисар Хоган.
На този етап е трудно да се направи пълна оценка на мерките, които Комисията предприе в помощ на животновъдния сектор, при положение, че данните, които страните членки са подали към Европейската комисия към края на май представляват 60% или 251 млн. евро от целенасочената подкрепа за млечния сектор, която възлиза на 500 млн. евро и бе отпусната през септември 2015 г., каза още той. По-голямата част от помощта или 222 млн. евро са били инвестирани в млечния сектор, а свиневъдите и говедовъдите са получили съответно 24 млн. евро и 4,6 млн. евро.
Еврокомисарят призова държавите, на които предстои да похарчат пари или да докладват на Европейската комисия изразходваните средства, да направят това възможно най-бързо. Това ще позволи на Комисията да определи начините, по които да се помогне на фермерите. По думите му 100% от бюджета ще бъде изразходван до края на определения за това срок.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*