Овчето мляко намалява с 25.1%, а броят на овцете расте
29/06/2016 23:44 | noa.bg
     Овчето мляко намалява с 25.1%, а броят на овцете расте. Статистиката на МЗХ показва, че е спаднал добивът на преработено мляко от овцете, а с 24% е намаляло и овчето сирене. От министерството изтъкват, че това се дължи до голяма степен на възникването, разпространението и последвалите мерки за ограничаване на заболяването син език по овцете.
Намалението е парадоксално, тъй като броят на овцете в страната се повишава от 2 години насам. Ако за 2015 г. те са били 1 млн. и 280 хил., то сега те са милион и 320 хил, стана ясно от думите на председателя на Националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров, когото „Агрозона“ потърси за коментар. По думите му „Това е бройка за последната година, но увеличение има отпреди. Не може на фона на 12 % увеличение на животните, да се отчита 25 % процентно намаление на млякото“, коментира Чилингиров. Всичко това се дължи на сивия сектор, смята председателят на НОА. Тъй като животните, които са под селекционен контрол се увеличиха близо 2 пъти – крави, овце и кози, а в същото време, млякото не се е увеличило, т.е то отива в сивия сектор.
Чилингиров коментира още, че има голям проблем с млечността на млякото и субсидиите, които се разделят по равно, независимо от млеконадоя. Всяко семейство може да сложи ушна марка на животното си, независимо каква млечност дават овцете им. По каталог всяка една порода овце си има млечност. За да се получава субсидия трябва животните под селекционен контрол да оказват минимум 50% от млеконадоя за съответната порода.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*