Мирослав Найденов: Няма да има санкции към земеделските производители без регистрация
11/05/2012 14:10 | noa.bg
     Няма да има санкции към земеделските производители без регистрация. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, на въпроси от народния представител от ПГ на партия „Атака” Павел Шопов и на народните представители от ПГ на ДПС Дурхан Мустафа и Гюнер Сербест за възможността на селскостопанските производители да реализират продукцията си на пазара и във връзка с промени в Закона за стоковите борси и тържища, ограничаващи земеделските производители да продават продукцията си без регистрация като търговци. Според Найденов - това е актуален въпрос и поправките в Закона за стоковите борси и тържища са внесени в Народното събрание.
Депутатът от ПГ на партия „Атака” Павел Шопов попита министър Найденов: „Не споделяте ли идеята, че промените създават проблеми на селскостопанските производители и ще предприемете ли действия за промяна на законови и подзаконови текстове, за да продават производителите продукцията си сами, реализирайки я на стоковите тържища?”.
Народният представител от ПГ на ДПС Дурхан Мустафа заяви, че трябва да се създадат условия на земеделските производители за лесен достъп до пазарите и тържищата.
„Предприемате ли съответните действия, които да доведат до отпадането на ограничението земеделските производители да продават продукцията си без регистрация като търговци?”, попита депутатът.
Министър Мирослав Найденов каза: „На 14 февруари съм изпратил писмо до Държавната комисия по стоковите борси и тържища с конкретния текст за промяна в текстове, касаещи изискванията за търговия със земеделски производители. Този режим ще бъде премахнат”. Според него мотивите за промени в Закона за стоковите борси и тържища, ограничаващи земеделските производители да продават продукцията си без регистрация като търговци, са били, че е имало елемент на рекет от прекупвачи към земеделските производители и тази регистрация е вкарана с идеята да защити производителите. „Получил се е обратен ефект, но има реакция тази поправка да мине по най-бързия начин. Дотогава няма да бъдат строги от Комисията по стоковите борси и тържищата и няма да има санкции към земеделските производители, така че нека да бъдат спокойни. Информацията, която имам, е че тази инициатива е направена, поправката се намира в ресорната комисия”, допълни Мирослав Найденов.


1 Коментарa

# 1     nanity | ( 16/02/2014 08:33 )

ami hybavi sa i to mnogo


Коментирай
Име*
Коментар*