| Учредяват съюз на овцевъдите в Европа на 13 май
13/03/2017 17:58 |
     България е и водещ партньор в иновативния проект за създаване на европейска овцевъдна мрежа, в помощ на сектора
Съюз на овцевъдите в Европа предстои да бъде учреден на 13 май в Арбанаси, по идея на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ). Новата организация ще бъде създадена, като част от програмата на Шестия национален събор на овцевъдите в България. Това каза Симеон Караколев, председател на НАРМОБ.
По думите му в новата организация ще членуват минимум 12 европейски държави. Планувано е в съюзът да влизат само професионални организации, без значение дали държавата е член на Европейския съюз (ЕС) или не.

„Седалището на съюза ще бъде в Брюксел и ще отстоява интересите на овцевъдите не само на България, но и на цяла Европа, за да не случват подобни недомислици като Наредба 3 и занапред. Може би тук колегите ни от Белгия ще помогнат, тъй като ще трябва да имаме поне един или двама души в офис в Брюксел, които да имат познания по нормативната уредба “, коментира Караколев и добави, че по време на конференцията в Арбанаси, организациите ще излязат с декрет, чиято задача ще бъде да информира европейските структури за създаването на подобна обединяваща браншова организация.
В рамките на събора ще бъде обявен и проект за иновативна web платформа за овцевъдство на име „European sheep network“. Иновацията е съвместна и в нея участват общо 5 държави – Англия, Чехия, Унгария, Грузия и България, като България е водещ партньор.

„Идеята е уникална. Такава платформа няма. Благодарение на нея имаме амбицията да направим мост между фермерите от различните държави“, обясни Караколев и добави, че платформата ще дава локализацията на всяка една овцевъдна ферма в съответната държава.

„Платформата ще предоставя и информация за броя на животните в съответна ферма, от каква порода са те, какво е потреблението на месо и млечни продукти в определената държава, каква е пазарната им цена, какви са заболяванията по животните в конкретната страна. Също така ще бъдат публикувани и научни трудове и разработки, в помощ на овцевъдите“, каза инициаторът на платформата.

Проектът е входиран по програма „Хоризонт 2020“, като се очаква Европейската комисия (ЕК) да излезе с решение през месец юли. Стойността на платформата е около 1.8 млн. лева. В заключение Симеон Караколев посочи, че ако проектът не бъде одобрен от Европейската комисия, ще се търсят частни инвеститори, които да го подкрепят.5 Коментарa

# 5     Таня | ( 13/03/2017 07:38 )

Само схеми и краде не на пари.... Пазари за агнешко ще имали? Лапнахте 18 милиона лева за промоции на агнешко, а едно агне не сте продали за тези държави.

# 4     Тодор | ( 13/03/2017 09:58 )

Хаха ха. . Хи хи хи срам и позор !!! Няма такава държава с такива малоумни същества..Защо спите експерти и рофесионалисти. .. Защо пак тоя ? Защо пак незрели са подлоги на на ма интелигентни и можещи хора? Сори е ваи за точно на пари.... подлоги те са основния двигател и просперитет. Сори. .До кога?

# 3     Cimo | ( 14/03/2017 11:17 )

Срам и позор само точи пари. До кога? Проекти усвоюване за милиони, а пазари за нашите Гнета няма. Защо крадец Караколев се случва това?!? Мамин крадец и подлога на олигарсите.

# 2     Илия | ( 16/03/2017 09:24 )

Смешник.......

# 1     Mitko | ( 21/03/2017 08:20 )

Тук я в втаса, че и в чужбина отиде. Жалък крадец


Коментирай
Име*
Коментар*