Според министър Найденов животновъдството трябва да бъде подпомагано, за да се преодолее дисбаланса между този отрасъл и зърнопроизводството, който се
11/08/2011 12:04 | мзх
     Сегашното правителство е първото, което осигури на животновъдите национални доплащания на глава животно, като през 2009 г. те получиха 79 млн. лв., през 2010 г. – 112 млн. лв. , а тази година – 120 млн. лв, посочи министър Найденов. Според него животновъдството трябва да бъде подпомагано, за да се преодолее дисбаланса между този отрасъл и зърнопроизводството, който се е получил през годините на прехода. Той съобщи, че животновъдите ще получат и ваучери за акциза върху горивото за селскостопански нужди.

Мога да поискам удължаване на срока за привеждане на животновъдните ферми към изискванията на ЕС, но това ще бъде обвързано със срокове, съобщи още министър Найденов. Не може обаче да има повече отсрочки за тези, които не желаят да се преструктурират, предупреди той.

По въпроса за данъчното облагане на земеделските производители министърът каза, че през първите 3 години от приъединяването страната ни е била освободена от данъци. След този период обаче се дължат от всички страни в ЕС и няма начин България да бъде изключение, посочи министърът. В момента животновъдите могат да избират – да водят или да не водят счетоводство, ако не водят, те плащат 10% данък върху 40 на сто от приходите. Ще направя предложение мандрите да бъдат вързани както бензиностанциите с фискални апарати към НАП, за да могат да се облагат, съобщи още министъра.
0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*