За една седмица Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ ) е възбранила близо 20 тона негодни храни
15/05/2012 19:57 | noa.bg
     Инспектори на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили 5009 проверки на обекти от търговската мрежа и общественото хранене от 7 до 13 май, съобщиха от БАБХ. Поради констатирани несъответствия 7 обекта са с преустановена дейност, от които 5 в ОДБХ Стара Загора са затворени, поради нарушения в хигиенните показатели на питейна вода. В цялата страна са издадени 323 предписания и 118 Акта за административно нарушение.
ОДБХ – София град е бракувала 1650 кг хранителни продукти и 1160 кг месни продукти с изтекъл срок на годност, а ОДБХ - Шумен - 19000 кг овче месо. Всички продукти са насочени за унищожаване в екарисаж.
Във връзка с настъпващия летен туристически сезон започнаха и засилени проверки в обекти на територията на курортите и курортните селища в областите Варна, Бургас и Добрич. Областните дирекции по безопасност на храните проверяват обекти от търговската мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти и такива с дейност кетъринг. Особено внимание се обръща на заведенията за обществено хранене в хотелските комплекси и обектите предлагащи оферти за почивка от типа „all inclusive“.
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов е разпоредил да се проверява във всеки обект дали е назначено лице по трудов договор, което да притежава документ за висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или да има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*