Затягат контрола върху качеството на храните Глобите за некоректните производители и търговци са променени от 1000 на 100 хил. лв
01/06/2012 23:09 | noa.bg
     В "Гореща точка" Николай Бареков разговаря с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Повод за неговото гостуване са предизвикателствата с арабските инвестиции.
Министърът успокои, че Има развитие по въпроса с арабските инвестиции, потвърди Найденов. Той напомни, че представители от Катар са посетили България. Те имат интереси в птицевъдството, животновъдството и пчеларството. Земеделският министър е оптимист, че страната ни може да си върне тези ценни пазари, на които все още се ползва с добро име сред по-старите търговци.
Министърът обясни още че европейската политика по отношение на селското стопанство е погрешна. Тя даде предимство на зърнопроизводителите. Схемата за подпомагане е за единица площ, поради което е много по-изгодно да отглеждаш зърнени култури, които се обработват с машини, а не зеленчуци, където е нужна човешка намеса.
България е от страните, които искат това да се промени, ето защо правителството е въвело схема на национално доплащане, за да се подпомогнат зеленчукопроизводителите и животновъдите и то на база качество на продуктите.
Играта на котка и мишка с търговците и некоректните производители продължа. Найденов използва ефира, за да съобщи, че вчера е подписал спорната наредба за ограничаване влагането на палмово масло в млечните продукти.
Хранителните стоки, които съдържат палмово масло вече няма да влизат в категория млечни продукти.
Глобите за некоректните производители и търговци са променени от 1000 на 100 хил. лв. По този начин управляващите се надяват да се прекратят порочните практики в много хранителни вериги, чрез които се мамят потребителите.


1 Коментарa

# 1     MAGOBLAX | ( 18/06/2012 06:53 )

Wow! Great to find a post with such a clear mssagee!


Коментирай
Име*
Коментар*