Правителството финансира борбата с 38 заразни болести по животните
14/06/2012 17:13 | noa.bg
     Правителството утвърди списък на заразните болести по животните по чл. 118, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и мерките срещу тях, които ще се финансират от държавния бюджет през 2012 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В списъка са включени 38 болести, при възникването на които се нанасят значителни здравни и икономически щети на страната. Ограничаването и ликвидирането им допринася за разширяване на търговията с животни и продукти от животински произход. Срещу тях Българската агенция по безопасност на храните провежда задължителни мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране.

Необходимото финансиране за 2012 г. е в размер на над 31,1 млн. лв. При извършването на ветеринарномедицинските манипулации за болестите, включени в списъка, от държавния бюджет се заплаща стойността на имунологичния продукт и манипулацията, а консумативите и транспортните разходи са за сметка на собствениците на животните.

Сред изброените болести са шапът по двукопитните, синият език и трансмисивни спонгиформни енцефалопатии по преживните животни, класическата чума и трихинелозата по свинете, ку-треската, орнитозата, холерата при птиците, американски гнилец по пчелите, пебрина по бубите и др. За всяка болест са описани подробно мерките, които трябва да се предприемат и които са финансирани от държавата.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*