Юри Младенов, председател на Говедовъдна кооперация „Родопски млекоизвор“ в Джебел. Положението в бранша е тежко. Сушата е голяма, всичко е изсъхнало
02/08/2012 11:46 | noa.bg
     Животновъдите от региона ще поискат помощ от държавата за изхранване на животните през зимата, каза за „Нов живот“ Юри Младенов, председател на Говедовъдна кооперация „Родопски млекоизвор“ в Джебел. Положението в бранша е тежко. Сушата е голяма, всичко е изсъхнало, няма никаква паша. Производството на мляко е паднало драстично, животновъдите търпят сериозни загуби. Очаква се положението да се утежни и от високите цени на зърното от новата реколта. Ако не завали, добивите от царевицата ще бъдат ниски и цената по-висока.
Фермерите все още не се зареждат с фуражи за зимата. Ослушват се какво ще стане с цените. В момента килограм зърно, закупено от полето във вътрешността на страната, струва 37-38 ст., докато дойде до тук, излиза 45 ст. Ако миналата година са купували бала слама за 1,60 лв., сега е по 2 лева. Това лято стопаните не можаха да си осигурят достатъчно собствено сено заради непрекъснатите дъждове през май. И от старата зърнена реколта фуражите не са евтини – килограм смески за крави струва 47-48 ст.
Вземат се абсурдни решения – тази година ни дадоха по 30 лв. на крава помощ de minimis, докато миналата бяха по 60 лв. Горе не виждат ли, че горива, ток, зърно, всичко поскъпва, помощта трябваше да бъде 120 лв. Май сме само по-големите приказки, нищо не се прави за производителя, казва Юри Младенов.
Юри Младенов също както земеделския министър смята, че наесен цените на млякото и млечните продукти ще скочат.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*