Заради сухото лято в САЩ и Русия Цените на храните са се увеличили с 6% през юли.
10/08/2012 17:31 | noa.bg
     Сухото лято удари реколтите и застрашава цените на хранителните продукти в целия свят.
Най-засегнати са САЩ и Русия.
Изминалият юли бе най-горещият месец в историята на Америка, обяви федералната метеорологична служба. Средната температура достигна 25.3 С, над предходния рекорд от юли 1936 г.
САЩ са най-големият глобален производител и износител на царевица и соя. Президентът Барак Обама вече призова Конгреса спешно да подкрепи фермерите.
Екстремното време не засяга единствено САЩ – в Русия, сушата унищожи зърнени посеви с площ от 4.426 млн. хектара, обяви миналата седмица Москва, като засегнатите региони са 20.
Селскостопанското министерство понижи прогнозата си за реколтата от зърнени култури за 2012 г. на 70-75 млн. тона, срещу 94.2 млн. тона през 2011 г.
Цените на храните са се увеличили с 6% през юли, след като три месеца регистрираха спад.
Причината до голяма степен е нарастването на цената на зърното и захарта, съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), предаде АФП.
Индексът на цените на храните на ФАО, който измерва месечните промени в потребителската кошница, е с 12 точки по-висок - 213, но остава далеч по-нисък от рекорда от 238 точки, достигнат през февруари миналата година, се казва в съобщение на организацията.
Ценовият индекс за зърното на ФАО е средно 260 точки, с 38 точки повече от юни. Той е с 14 точки по-нисък от историческия рекорд от 274 точки, постигнат през април 2008 г., съобщи организацията на ООН.
Сушата в САЩ се отрази на зърнената реколта и цените нараснаха с 23% през юли. Цената на пшеницата също се е увеличила с 19%, след като прогнозите за реколтата в Русия бяха понижени.
Индексът на ориза остава сравнително непроменен, нараствайки само с една точка на месечна основа до 238 точки. Проблемите с времето в Бразилия, Индия и Австралия допринесоха за нарастването на цената на захарта, допълни ФАО.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*