Пшеницата продължава да поскъпва на световните пазари.
10/08/2012 17:52 | noa.bg
     Пшеницата продължава да поскъпва на световните пазари, които не изключват вероятността Русия да въведе ограничения върху износа, предаде ИТАР-ТАСС.
"Световните зърнени пазари са обезпокоени, че сушата в южните части на Русия може да доведе до въвеждане на ограничителни квоти за износ на пшеница", посочва британският в. "Файненшъл таймс" в днешния си брой. Цената на един тон пшеница на Парижката зърнена борса, която е най-голямата в Европа, се увеличи до 261,75 евро (325,09 долара), отчитайки поскъпване с 37 процента от началото на годината, пише БТА.
Поскъпването се дължи най-вече на сушата, която засегна централните зърнодобивни райони в САЩ и региона на Черно море, от където идват 25 процента от световния износ на пшеница.
Основните купувачи на пшеница от черноморския район са страните от Близкия изток и Северна Африка, които са и най-големите световни вносители.
Според западни експерти има вероятност Русия да наложи ограничения върху износа на пшеница, ако цената на вътрешния пазар достигне 350-370 долара за тон. Сега в пристанинището на Новоросийск тон руска пшеница струва 302 долара. Анализаторите на банка Голдман сакс (Goldman Sachs) пък понижиха прогнозите си за реколтата през текущата година в Русия, Казахстан, Австралия, Аржентина и Китай.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*