Каталог на националните генетични ресурси в областта на животновъдството се изготвя под ръководството на агенцията, с участието на всички развъдни орг
09/10/2011 15:07 | noa.bg
     Каталог на националните генетични ресурси в областта на животновъдството и национален регистър на племенните животни в страната подготвя Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството в Министерство на земеделието и храните. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” изпълнителният директор на агенцията Васил Николов. Каталогът се изготвя под ръководството на агенцията, но в него участват всички развъдни организации. До края на годината - за празника на зооинженера той ще бъде факт.

„Тогава вече наистина ще се покаже с какво разполагаме, какви са точните бройки на животните. За мен реалните бройки на една порода са тези, които се подават от развъдните организации. Може да си имаме каквито си искаме шарени говеда или шарени овце, или каквото и да е, но ако не се контролират от развъдните организации, ако не са вписани в развъдните книги, ако не се следи произход, типичност и т.н., това са просто бягащи шарени животни и нищо повече”, коментира той.

Приключва създаването на национален регистър на племенните животни в страната. „До половин месец ще можем да съобщим точно колко са племенните ферми в страната, с колко животни са, от кои породи са - това, което до момента никога не е правено. Създаването му е извършено от Изпълнителната агенция в сътрудничеството с развъдните организации.

На въпрос за това дали изчезват породи, той заяви: „От данните, които имам, единствено старозагорската овца е застрашена в критично състояние. Контролират се около 700 такива животни. Също така плевенският кон. В момента има налични няколко десетки кобили. От тази година голяма част от плевенските кобили са събрани вече в Националния резерват в Кабиюк”.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*