Кирил Вътев:Налице са ценообразуващи фактори, които правят неизбежно нарастването на цените на месото и млечните продукти.
15/08/2012 18:27 | noa.bg
     Налице са абсолютно всички обективни ценообразуващи фактори, които правят неизбежно нарастването на цените на месото и млечните продукти. Това каза Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в предаването Денят он ер с водещ Веселин Дремджиев по телевизия България он ер. Според Вътев замразяването на цените е непазарна мярка и критиките към нея са основателни. Вътев беше категоричен, че цените ще продължат да вървят нагоре. Причините са комплексни – повишените цени на тока, горивата, по-ниска реколта в световен мащаб. Всичко това създава идеални предпоставки за ръст в цените на основните продукти като месо, яйца, мляко. За последните две седмици месото, което българските месопреработватели закупуват от ЕС, е поскъпнало с 9 %. България внася 80 % от свинското месо и 90 % от говеждото месо. Вътев отбеляза, че от началото на годината потреблението е свито с 15 % в сравнение с миналата година.
Българските производители са поставени в неконкурентни условия, тъй като получават 3-4 пъти по-ниски субсидии от европейските производители. Субсидиите в ЕС трябва или да се премахнат, или да се изравнят, за да бъдат равни условията за всички участници на пазара, категоричен е Вътев.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*