Поскъпването на крайните продукти е неизбежно, обясняват преработвателите.
17/08/2012 17:18 | noa.bg
     Цените на фуражите се увеличават в световен мащаб, а те дърпат и цените на месото. Поскъпването на крайните продукти е неизбежно, обясняват преработвателите. „Единствената причина, поради която всички производители на храни продължават да стискат всички разходи, е това, че потребителят не може да понесе по-високи цени”, допълва Вътев.
Поскъпването на млечните и месните продукти се очаква през есента, най-вероятно още от края на септември. Според преработвателите евтините продукти ще поскъпнат най-малко. По-сериозно увеличение на цените ще има при деликатесните месни продукти. А с колко процента ще се вдигнат цените, в крайна сметка ще определи пазарът и потреблението. Ако новите цени не са по джоба на българина, те няма да издържат, категорични са експертите.
От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата успокояват, че цените остават стабилни, но скокове нагоре ще има заради по-скъпите фуражи. „Анализирайки сегашната ситуация в момента, не бих дал прогноза от повече от 6 до 8% на някои хранителни продукти и то свързано с фуражите. Говорим за царевица, говорим за слънчоглед...”, смята Едуард Стойчев - Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*