Цените растат, ООН предупреждава: Задава се криза за храни .Необходими са адекватни политически решения, призовават обществени организации
21/08/2012 09:33 | noa.bg
     Цените на хранителните стоки в световен мащаб се повишиха толкова, че ООН бие тревога. Ако храните продължат да поскъпват заради незапомнената суша в САЩ, производството на биогорива и спекулативни сделки, светът е заплашен от подобна злокобна криза както преди четири години, съобщава Reuters.
Цифрите, представени тези дни от Организацията по прехрана и земеделие на ООН ФАО са повод за загриженост. Цените на хранителните стоки в световен мащаб се покачват толкова много, чe светът е заплашен от нова криза: “Потенциално е възможно да възникне ситуация като през 2007/2008 г.”, каза икономистът Абдолреза Абасиан от ФАО пред информационната агенция Reuters. Повод за това предупреждение на ООН са последните данни на ФАО за движението на цените на храните в световен мащаб. Следователно юлските цени след три месеца затишие за първи път отново се покачиха – преди всичко заради най-тежкия период на засушаване в Средния Запад на САЩ от 1956 г. насам. Поради това през юли царевицата поскъпна с почти 23 процента, международните цени на пшеницата ги последваха и се повишиха с около 19 процента.
Oрганизацията за оказване на помощ Оxfam призова страните от G-20 за преговори Поради това Oxfam предупреждава за появата на финансова празнина за доставката на помощи с храни в кризисни страни като Сомалия напр. – днес вече не достигат 3,3 млрд. евро. Високите цени на зърното изострят и без това вече напрегнатото положение. Силният долар също означава по-големи разноски при вноса на храни в бедните страни. “Броят на гладуващите заплашва да се умножава скокообразно, ако цените на зърнените запазят сегашните си нива и политиката не се намеси бързо и не предприеме решителни действия “, изказва опасенията си Марта Вигертхале от Oxfam Германия. Организацията за оказване на помощ призовава богатите страни от G-20 да увеличат помощите за храни, политиците да прекратят смесването на биогаз в горивата и да потушат спекулациите с хранителни стоки.
Икономическият експерт от ФАО Абасиан каза, че положението е по-различно от 2007/08 г., когато цените на петрола достигнаха рекордни нива и така изстреляха допълнително разноските по производството на фермерите. Освен това той не се основава на това, че отново се налагат ограничения в износа. “Но ако една политика се повтаря по този начин, всичко е възможно.” ЦЕНОВИЯТ ИНДЕКС Е ПО-ВИСОК ОТ ВРЕМЕТО НА КРИЗАТА ПРЕЗ 2007/2008 Немалко големи страни производителки въведоха рестрикции върху вноса, за да държат цените в собствените си страни в шах, но с това само изостриха кризата. Съвсем наскоро се появиха страхове, че Русия би могла да въведе експортни ограничения, след като в резултат на суша в Черноморския регион се стигна до силно намаляване на реколтата. Индексът на ФАО, който се определя от колебанията при цените на млечните продукти, зърнените, месото, маслата и мазнините, както и на захарта, достигна 213 пункта през юли след 201 пункта през предходния месец. С това той достигна по-висока позиция отколкото по време на кризата при хранителните стоки през 2007/08. Все пак индексът е отчетливо отдалечен от своя исторически връх от 238 пункта през февруари 2011 г., когато високите цени на храните допълнително запалиха гнева на хората в страните, засегнати от Арабската пролет.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*