Браншови асоциации и Столична община обсъдиха възможностите веднъж в седмицата фермерите да се съберат и да предлагат своята продукция.
23/08/2012 15:25 | noa.bg
     Да се направи фермерски пазар в столицата, който да се провежда веднъж в седмицата - тази идея обсъждат няколко асоциации в сектор Земеделие и Столична община. Едно от най-обсъжданите места за събиране на фермерите е паркът Заимов.
Идеята е както в западноевропейските държави, така и у нас веднъж в седмицата фермерите да се съберат и да предлагат своята продукция, обясни Албена Симеонова от Фондация за околна среда и земеделие: "Искаме подкрепа да се създаде един фермерски пазар в София, както е в цяла Европа - един ден в седмицата фермерите излизат и продават собствената си продукция. За да можеш да се запознаеш с фермера, ако нещо ти хареса, да си купиш от него и следващия четвъртък да отидеш и отново да си го купиш. Срещаме подкрепата на Столична община, надяваме се в най-скоро време София да е свидетел на първия фермерски пазар в столицата".Земеделските стопани за пръв път ще организират и още една инициатива освен пазара - българските фермери ще се включат в т.нар. марш на добрата храна. Идеята е на 19 септември фермери от всички страни-членки на ЕС да тръгнат пеша или с колела от страните си до белгийската столица Брюксел, където да се срещнат с евродепутатите и да ги запознаят с исканията си за развитие на Общата селскостопанска политика на ЕС през следващия Програмен период от 2014 до 2020 година.
България ще подкрепи акцията и с шествие в столицата седмица по-рано, обясни Борислав Сандов от Движение за хранителна независимост: "Походът на добрата храна или шествието за добра храна вече стартира от няколко места в Европа посредством велосипедисти, които пътуват всеки ден, минават ферми и фермери говорят с тях, обясняват каква би трябвало според тях да бъде концепцията за новата обща селскостопанска политика и ги питат те какво искат. В България сме доста далеч и ако трябваше оттук да тръгнем с колела, трябваше да тръгнем доста отдавна. Затова ние правим собствено шествие в България - на 12 септември от 12 часа, тръгвайки от Министерството на земеделието и храните, където ще се опитаме преди това да имаме среща с министъра, продължавайки до представителството на Европейската комисия".
Малките и средни фермери у нас настояват да се увеличи бюджета на ПРСР пред следващия програмен период, за да се даде възможността повече европейски пари да влязат в българското село и да се засили икономиката в малките населени места.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*