Валентин Христов:Колкото по-малко земи от Държавния поземлен фонд останат неизползвани, толкова по-добре.
24/08/2012 13:54 | noa.bg
     Колкото по-малко земи от Държавния поземлен фонд останат неизползвани, толкова по-добре. Това каза Валентин Христов, председател на Сдружението на собствениците на компенсаторни инструменти.
2014-а година до 2020-а от Брюксел ще финансират държавата с около 30 милиона лева, така че биха изгубили тези пари, ако земите останат неоползотворени.
Христов каза, че очаква да се занулят до 60 милиона от поименните компенсационни бонове в търговете за 154 000 декара земя от Държавния поземлен фонд, за които вече е обявена тръжната процедура в 26 области на страната.
Това е добър вариант и за собствениците на поименни компенсационни бонове, защото някои от тях могат да ги продадат сега на доста сериозна цена. Вчера цената беше 0.80-0.81 стотинки за лев номинал, което не се е случвало от 2005 година. Те могат да участват за тези търгове за земя, да си вземат някакъв по-атрактивен парцел, да го използват и да реализират после селскостопанска продукция. Или арендаторите, които ще се включат в тези търгове, за да могат да си окрупнят парцелите. Тоест, след като минат тези търгове, процесът ще допринесе и за повишаване на селскостопанската продукция. Пустеещи земи ще се превърнат в обработваеми, ще се увеличи заетостта, каза Валентин Христов.
Според него – най-голям интерес ще има към търговете за земи около Плевенско, Монтанско, Видинско, Добруджа, Бургас, Хасково, Стара Загора.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*