Светлана Боянова:Само областите Габрово и София са изключени от търга за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд
24/08/2012 13:58 | noa.bg
     Около 154 000 декара от държавния фонд на територията на цялата страна ще бъдат продадени. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. „Изключени са областите Габрово и София. Габрово е изключено, защото няма подходящи земи, а София – град, защото процесът с обезщетяването на собствениците не е приключил изцяло. Когато се възстановяваше навремето земята, едни бяха обезщетени със земя, за други нямаше земя по различни причини, поради което те или получиха пари, или поименни компенсационни бонове, или получаваха земя”, каза Боянова.
„Тези, които разполагат с тези поименни компенсационни бонове, в момента с този търг могат да изберат начин, по който да бъдат обезщетени. Ако желаят да вземат имот, мога да участват в търга. Ако не желаят да участват, могат да реализират боновете си на борсата, като ги продадат”, обясни зам.-министърът. Тя посочи, че търгът е публичен. „Имотите са качени на сайтовете на всички областни дирекции и всеки, който има интерес да участва в търга, може да го заяви. Има 30 дни от последната публикация във всеки местен вестник. Това е период, който и според наредбата е приемлив и достатъчен хората да се заинтересоват, да преценят какъв им е интересът – дали със земя ще участват, или ще продават поименни компенсационни бонове – си е лично тяхно решение”, каза още Светлана Боянова.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*