Рокфор се произвежда само от непастьоризирано овче мляко.
05/11/2011 20:29 | noa
     Считано безспорно за най-доброто сирене в света, Рокфор се произвежда само от непастьоризирано овче мляко. Процесът на зреене се осъществява в естествено влажните пещери в подножието на Рокфор су Сузон – село в Южна Франция, разположено между Марсилия и Бордо. Изключителното качество на млякото, добавянето на специалната пеницилинова плесен и накрая узряването в естествени пещери придават на сиренето уникален и запомнящ се вкус. С декрет от 1411 г. само сирене, произведено по тази технология и узряло в този район, има правото да се нарича Рокфор. За съжаление подобно на Шампанското и Рокфор страда от популярността си – името му често се използва погрешно за означаване на различни видове сини сирена, произвеждани по света.
Тежащите 2,5 кг пити са с цилиндрична форма и имат естествена лепкава кора, с цвят на слонова кост. Вътрешността е твърда и същевременно леко трошлива. Структурата на зрелия Рокфор е плътна, сметанова, с бял цвят и плътни неравномерно разпръснати синьо-черни вени.
Ароматът е забележителен букет, комбиниращ светлия карамел на овчето мляко и острия металически дъх на синята плесен. Вкусът е силен, пикантен, копринено сметанов и леко солен, с тръпчив финал.
В легендата за рокфора се казва, че млад пастир пасял стадото си овце на един хълма, недалеч от селището Рокфор. Покрай него минала овчарка от съседно село. Девойката била толкова прелестна, че нашият човек си загубил ума и съвсем забравил за закуската си от комат ръжен хляб и парче прясно сирене, която оставил в близката пещера. Когато се сетил за нея след няколко дни, пастирът установил, че сиренето доста се е променило: било покрито със синьо-зелена плесен. Въпреки това той бил доста гладен и решил да пробва парчето. Намерил го за превъзходно. Така се ражда великолепният рокфор.
Рокфор е чудесна добавка към салати и дресинги. Препоръчваме го в комбинация с плодове – грозде, смокини или круши – и ядки.
Комбинира се добре с червени вина с плътно тяло и сладки бели вина.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*