Проф.д-р Васил Николов: Цялата палитра от генетични ресурси в страната е представена на 10-то Национално изложение по животновъдство в Сливен
07/10/2012 18:30 | noa.bg
     Цялата палитра от генетични ресурси в страната ще бъде представена на Х Национално изложение по животновъдство в Сливен. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. д-р Васил Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството – организатор на събитието.
„Ще бъдат изложени почти всички местни автохтонни породи. Ще участват и около 60 кучета от Българско овчарско куче, Каракачанско куче. Ще бъдат докарани и новите породи Българско гонче, Барак”, каза Николов. „Ще представим нови породи говеда, които не са представяни досега у нас. Акцентът ще бъде върху Черноглавата плевенска овца, а в областта на говедовъдството ще бъде върху Българското кафяво говедо. Това също е една изключително ценна и уникална наша порода. Ще бъдат представени около 40 говеда от тази порода, ще могат да се изберат шампиони на породата”, обясни проф. Николов. Миналата година за първи път беше направен директен избор на шампион на породата. „Това беше от Черношарената порода, а тази година ще бъде от Българското кафяво говедо. От конете тази година акцентираме вниманието върху породата „Хафлингер”. Това не е нашата порода, но тя се отглежда отдавна в България. Тази година в Австрия, даже в момента тече учредителен конгрес на породата „Хафлингер”. Прави се нова Световна организация и председателят на нашата развъдна организация за „Хафлингер” – Георги Йорданов е там и участва в учредяването. Искаме да обърнем внимание и върху тази порода. Това са основните акценти в тазгодишното изложение”, посочи той.
По думите му, причината изложението да се провежда в Сливен е, че това е една традиция. „Хората са свикнали, че там се провежда това изложение. Надявам се тази традиция да продължи. Другата причина е, че Сливен се запази като един от центровете на развъдната дейност. След стагнацията от 90-те години на миналия век в момента в България има две станции по изкуствено осеменяваме. Те се управляват от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Едната станция е в София, а другата е в Сливен. В София и в Сливен са съсредоточени ресурсите, там е и потенциалът, който имаме. В Сливен имаме и изложбено място, което е подходящо за такова изложение, затова изложението се прави там”, каза проф. Васил Николов. „Там имаме и млечна лаборатория, която в момента е единствената в страната. Лабораторията е с остаряла техника. Правим всичко възможно, даже в момента ще разработваме един проект, като ще се опитаме с помощта на италианската страна да обновим това оборудване. След София, Сливен е вторият център на развъдната дейност в страната в момента”, допълни още проф. Васил Николов.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*