Вестник Труд:Фермерите няма да получат никакви национални доплащания към евросубсидиите си за обработваната от тях земя през 2013 г.
09/10/2012 15:08 | noa.bg
     Фермерите няма да получат никакви национални доплащания към евросубсидиите си за обработваната от тях земя през 2013 г. Това става ясно от проекта за Бюджет 2013, пише в днешния си брой вестник Труд. Според публикацията е записано, че фонд “Земеделие” ще получи 240 млн. лв. за изплащане на държавни помощи, за национални доплащания и за специфично подпомагане. Преди година сумата бе 340,1 млн. лв., като от тях 100 млн. лв. отидоха за национални доплащания, припомня изданието и допълва, че потърпевши от орязването ще бъдат зърнопроизводителите, които получават по-голямата част от субсидиите за площ.
От министерството на земеделието са коментирали пред “Труд”, че тепърва предстои да се направи разпределение на парите, но по предварителни разчети около 100 млн. лв. ще бъдат изплатени на животновъдите, а други 74 млн. лв. – на тютюнопроизводителите. Още 70 млн. лв. ще бъдат поделени между зеленчукопроизводители, картофопроизводители и производители на маслодайни рози. Въпреки орязаните национални доплащания, зърнопроизводителите ще получат с около 1 лв./дка по-високи помощи спрямо т.г. Причината е, че евросубсидиите за площ от Брюксел ще нараснат с 16% до 1,134 млрд. лв. За 2012 г. те бяха 976,6 млн. лв. По предварителни разчети помощта за декар догодина ще е 26,40 лв. и ще се изплаща след 1 януари, докато през тази година бе 25,50 лв, пише още в публикацията.
В интервю на министър Мирослав Найденов за септемврийския брой на списание Агрозона на въпроса, че се говори, че министър Симеон Дянков е отрязал националните доплащания към директните плащания, той отговаря че това няма как да се случи, защото те са елемент от ОСП. Найденов допълва, че по-скоро става въпрос за разчети и към кой сектор да пренасочим средства и дава пример че, „тази година взехме от зърнопроизводството и пренасочихме към животновъдството“.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*