Димитър Георгиев: Без земя, механизация и национална стратегия няма овцевъдство!
18/10/2012 16:57 | noa.bg
     Д-р Георгиев, Плевенската черноглава овца беше един от акцентите на националното животновъдно изложение. Защо?
Плевенската черноглава овца е българската отечествена порода, успяла да се съхрани в трудните години и това е причината на животновъдните изложения да се акцентира именно върху нея. Плевенската черноглава е порода, удържала и на прехода, и на кризата. Тя е устойчива порода – фермерите я харесват, защото се приспособява добре и в равнинната, и в планинските райони, има млечност, която задоволява изискванията на фермерите, и е с добри месодайни качества. Смятам, че на този етап Плевенската черноглава овца се котира най-добре в страната. Ферми, в които се отглежда тази порода има в цялата страна като най-много са в Бургаско, Сливенско и Старозагорско в Южна България, както и в цяла Северна България. Към момента в Плевенско, например, има между 50 и 70 стопанства, в които се гледа Плевенска черноглава. В страната фермите са над 150, като в тях има 150 – 200 хиляди животни с кръстоските на Плевенска черноглава с други породи.
Как се води селекцията на породата? И има ли в кризата затворени или продадени ферми?
Селекцията е на ниво и се води от нашата Асоциация на Плевенската черноглава овца. Все още при нашата порода не се е стигнало до затваряне на ферми, но е истина, че има тенденция към затваряне или продаване на ферми – и на овцеферми с други породи, и на кравеферми, като резултат от кризата. Причината е във високите цени на фуражите. Пък нашите ферми не са като европейските. Сериозен проблем, особено при отглеждането на млекодайни животни, е това, че нашите фермери не обработват земя. Трудно е да се гледат животни без земя – животновъдите се налага да купуват фуража за изхранването на добитъка и това прави трудно, често невъзможно, да се осигури издръжка на фермата. Модерно стопанство означава земя в съчетание с ферма – има нормативи, които указват колко земя е нужда за една овца или за една крава.

Защо фермерите в България не обработват земя?
Още в началото на прехода беше дадена лоша постановка в животновъдството. Много стопани, които и дотогава гледаха овце, разшириха стопанствата, но без да имат земя. За да се реши този въпрос трябва да се намеси държавата – хората, които отглеждат овце, да бъдат оземлени или да получат земи от държавните фондове. Няма друг начин. Би трябвало фермерите да ползват с предимство земята, общинска собственост, а се оказва, че земята се взема от читалища, арендатори. Нашите фермери не са конкурентоспособни, за да участват в търговете. Същата е ситуацията и с пасищата – ползват се от хора, които нямат ни едно животно.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*