Мирослав Найденов:има носталгията за българските храни по големи платежоспособни пазари.
22/10/2012 20:47 | noa.bg
     България има възможност и в годините назад е произвеждала почти десет пъти повече храни, има този капацитет, имаме традициите и необходимите условия. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на откриването на Форума „Инвестирай в България“, предаде специалният пратеник на Агенция “Фокус” Зорница Полеганова.
Министърът обясни, че има носталгията за българските храни по големи платежоспособни пазари. Той посочи, че след редица визити, които е направил в арабските страни, българските стоки имат "зелен коридор". „Само преди около седмица в Москва договорихме подобен зелен коридор за български стоки на руския пазар, където за България като страна от ЕС има определени по-строги изисквания“, посочи министър Найденов. По думите му - произвеждаме три пъти повече отколкото имаме нужда, но не преработваме. В чисто икономически план, България е с най-ниските данъци в ЕС, 60% от дължащия се корпоративен данък в земеделието може да бъде приспаднат чрез инвестиции. По данни на НСИ аграрният сектор в България е единственият, който бележи ръст. В следващия програмен период България ще заяви почти същото съотношение спрямо средствата от ЕС.
Българският посланик във Франция Марин Райков обясни, че от приемането на България в ЕС инвестициите в областта на земеделието почти са се удвоили. „Всичко що се отнася до данъците в България е много интересно. Дори в един период на криза ние, българите, поддържаме една стабилност. Финансовата стабилност на държавата е част от подхода, който използва това правителство“, посочи още той.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*