Мирослав Найденов:Имаме много силно зърнопроизводство, а секторите зеленчукопроизводство и животновъдство са в колапс.
06/11/2012 21:10 | noa.bg
     За новия програмен период ще се иска промяна, защото в момента системата е такава, че парите отиват за зърнопроизводителите. Затова имаме много силно зърнопроизводство, а секторите зеленчукопроизводство и животновъдство са в колапс. Това каза пред журналисти в Смядово министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде агенция Фокуса. По думите на министъра това ще се промени и тази промяна не се иска само от България, а от повечето страни-членки на Европейския съюз.
По отношение на следващия републикански бюджет, министър Мирослав Найденов каза, че са заложени повече пари за животновъди и зеленчукопроизводители, включително и от тази година, за да могат хората да стигнат 2014 г., когато вече в тези сектори трябва да влизат и европейски пари. Национални доплащания за зърнопроизводителите тази година няма да има, допълни още той. Министърът посочи, че в следващия бюджет са гарантирани и средства за тютюнопроизводителите, защото по думите му тези хора нямат алтернатива. По думите на министъра европейските пари, които получават зърнопроизводителите тази година, са повече от миналата година, когато с националните европейски доплащания те са получили 25 лева. Тази година само европейските доплащания са на стойност 26,50 лева. „При този рекорд на пшеницата, рекордно високи са нивата и на царевицата кое да дотираме и кое да подпомогнем. В същото време виждаме какво е състоянието на сектори като животновъдство и зеленчукопроиводство”, коментира Мирослав Найденов. Той посочи, че парите ще отидат именно към тези два сектора, защото българите все повече искат да консумират собствена продукция. „Като произвеждаме три пъти повече зърно и го изнасяме един вид дотираме арабския сектор, където то отива”, каза министърът.
За новия програмен период идеята е парите да отиват и за сектори, обвързани с производство, каквито са секторите животновъдство и зеленчукопроизводство. От 2016 г. националните доплащания приключват. Затова се искат от Европейския съюз средства, които да са адекватни на труда, който хората полагат. Опозицията се е огледала в магистралите, защото там са съсредоточени много пари на едно място, но всъщност това, което правим не е само асфалт. Парите, които влизат в селските райони за малки инфраструктурни проекти – подмяна на канализация, площади, спортни съоръжения, читалища и други не се виждат, защото не са така концентрирани. В същото време сборно са повече и ако тръгнем да ги откриваме всички – няма да ни стигне времето. Това е достъпно за хората и това променя ежедневието им”, каза още министър Мирослав Найденов.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*