Месодайното овцевъдство в България има бъдеще, но трябва да се мисли за специални стимули и по-значима държавна помощ
08/11/2012 13:18 | noa.bg
     Месодайното овцевъдство в България има бъдеще, но трябва да се мисли за специални стимули и по-значима държавна помощ – до този извод стигнаха фермери и учени по време на Първото специализирано изложение на месодайната порода овце Ил дьо Франс. То се проведе на 29 септември в Земеделския институт в Стара Загора.
Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България е създадена през 2005 г., но породата е позната у нас от 1968 г. и именно тук, в Земеделския институт, е настанена и аклиматизирана, обяви пред участниците в изложението председателят на асоциацията Евгения Ачкаканова-Димитрова. „В момента в развъдното обединение членуват 21 фермери, които работят с породата Ил дьо Франс. Около 3 500 са чистопородните животни, но за съжаление, голяма част от скъпите разплодни животни бяха изнесени за клане, а останалите са кръстоски, които работят с кочове Ил дьо Франс. Общо от породата има 5 200 животни у нас”, уточни г-жа Ачкаканова.
Тежката процедура по износа и скъпите ветеринарни сертификати повишават силно цената на чистопородните овце, те стават неизгодни за купувача, затова съдбата им най-често е експорт към Турция за клане. Фермерите, които не разполагат със собствено производство на фураж, изпитват изключителни затруднения, признаха много от тях по време на изложението. Засега изкупната цена на агнетата се е запазила – около 5–5,50 лв./кг живо тегло. „Въпрос на традиция е у нас да се яде агнешко около пролетните празници, във Франция, например, се слага и на коледната трапеза, затова в момента търсенето е малко”, поясни председателят на развъдното обединение.
Тя информира представителите на медиите, че родната асоциация всяка година участва на изложение в Париж по покана на Френската асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс като гост или като член на комисиите по оценка на техните животни. На изложението в Стара Загора участваха председателят на френската асоциация Жан-Пиер Жослен и Жерар Матри, с чиято активна помощ е създадена българската асоциация. Във връзка с членството ни в ЕС, Министерството на земеделието и храните нотифицира нова държавна помощ за подпомагане на развъдните организации през периода 2009–2013 г. с увеличен финансов ресурс, който от своя страна води до по-голям брой на контролираните животни, обяви представителят на МЗХ Румен Андреев. Същевременно от 2011 г. се предоставя държавна помощ на редица развъдни организации за участие в изложения, благодарение на което се провежда и това мероприятие, допълни той.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*