До края на годината се очаква по шест вида луканки и филета да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер в ЕС
08/11/2012 14:49 | noa.bg
     До края на годината се очаква шест вида луканки и още толкова филета да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер в Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от информация на в. "Стандарт", който се позовава на Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти".
След като решението на Брюксел влезе в сила, само 34 фирми ще могат да произвеждат луканките "Панагюрска", "Смядовска специална","Търновска", "Трапезица", "Троянска" и "Чумерна". Единствено те ще могат да правят и традиционните за България обикновена кайзерована пастърма, както и филе "Елена", врат "Тракия" и роле "Трапезица". Ако има други компании, които искат да правят тези продукти, те ще трябва да минат през сериозна пресявка и да докажат, че произвеждат точно по рецептата, одобрена от ЕС.
Още преди официалното разрешение на Брюксел продуктите, произведени по старата рецепта, вече се появиха на пазара. Тяхната премиера беше вчера, 7 ноември, на изложението "Месомания", което ще продължи до 10 ноември. Цената на патентованите продукти е с около 30% по-висока от тази на обикновените.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*