Европейската комисия предлага от 2014 г. в понятието 'пасище" да се включат и други растения освен треви, които са подходящи за пасене от животните.
09/11/2012 18:12 | noa.bg
     Европейската комисия предлага от 2014 г. в понятието 'пасище" да се включат и други растения освен треви, които са подходящи за пасене от животните. По този начин много по-голяма част от пасищата в страната ни ще могат да получават субсидии.
За 2012 г. са заявени за подпомагане едва 38% от всичките близо 9 млн. дка постоянни пасища у нас. Това стана ясно по време на Националния дебат за ползването на земеделски земи в рамките на новата ОСП, който се провежда в Пловдив.
Друга част от мерките за опазване на пасищата е задължаване на общините да ги отдават за поне 5 години. Така наемателите ще имат стимул да инвестират в доброто им състояние и едновременно с това да кандидатстват за средства по агроекология, където се изисква 5-годишен ангажимент.
Предвижда се и идентифициране на постоянните пасища в страната. Това ще са парцели, на които се отглежда трева или други тревни фуражни култури, за срок от поне пет последователни години. Ще се въведе и законово задължение за поддържане на постоянните пасища в същия размер и географско положение и задължение за преобразуване на земи в пасища при намаление на пасищата на индивидуално ниво.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*