Мирослав Найденов.:България се стяга за "най-лошия вариант" относно заменките.
28/11/2012 17:04 | noa.bg
     България се стяга за "най-лошия вариант" относно заменките. Това стана ясно от думите на земеделския министър Мирослав Найденов.
Ако проверката на Еврокомисията установи, че те представляват нерегламентирана държавна помощ, няма да обжалваме, каза той. Тогава собствениците ще трябва да върнат разликата между пазарната стойност на горите и сумата, която е платена при заменките. Другият вариант е да върнат имотите на държавата. При 10% от земите обаче вече има променено предназначение, горите са изсечени и те няма как да бъдат върнати, следователно в този случай собствениците ще трябват да плащат, допълни министърът.
Има седмици до крайното решение на ЕК и искаме да сме готови за най-лошия вариант, обясни Найденов. В тази връзка ще се създаде работна група под председателството на Искра Фидосова, която да подготви промени в Закона за държавната помощ. С тях ще се определи механизма, по който държавата си вземе въпросната разлика.
Групата трябва да започне работа още през следващата седмица. В нея ще вземат участие юристи от Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на финансите, както и представители на неправителствени организации.
Глобите за страната ни при евентуално негативно решение на ЕК ще са в размер на стотици милиона лева, като това ще се отрази на джоба на всеки данъкоплатец, коментира Фидосова. Тя обясни, че в българското законодателство трябва да се въведе промяна, която да посочва точно начина на определяне на пазарна цена на държавна земя. При определяне на пазарната цена трябва да се вземе в предвид цената по прехвърлителните сделки на около 50 или 100 съседни земи и на базата на тях да определи средната цена на площта.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*