Докато животновъди се мъчат, огромна част от българските мандри са решили въпроса си със суровината доставена от Германия и Унгария
01/12/2012 11:15 | noa.bg
     И докато мнозина от родните животновъди се мъчат, наваксвайки с производството на отговорящо на евростанадратите мляко, огромна част от българските мандри са решили въпроса си със суровината. Някои още от 2007 г. доставят от Германия и Унгария сурово, отговарящо на всички изсквания краве мляко, в повечето случаи концентрирано, т.е. обезводнено и обезмаслено, за цени между 26 и 34 евроцента с включен транспорт. Тук му добавят необходимите масла, по принцип палмови, преработват го и го пускат на пазара. Колкото по-бяло е сиренето и колкото по-хомогенно е като структура, толкова повече технология има в него и по-малко истинско мляко. За сведение, естественият цвят на кравето сирене, направено от свежо краве мляко е жълтеникав. Т.е. колкото по-бяло, толкова по-малко истинско.
Въпреки предупрежденията на животновъдите, че безконтролният внос от ЕС убива производството им, огромна част от преработвателите не спират да се възползват от възможностите на единния пазар и необятните нови технологии в храните. Основни причини – стремежът към по-високи печалби, както и необходимостта от огромни инвестиции в мандрите, които трябваше да отговорят на европейските изисквания, задлъжнялостта на много от тях към банките, ниската покупателна способност на населението и т.н. Въпреки това, този начин на набавяне на суровина, не може изцяло да обясни огромното количество на изнесени продукти в последните две години. Освен това не може да се направи съпоставка, защото данните за произведено сурово мляко са едва от 2010 г.
Любопитство будят статистическите данни за страните, от които се внасят млечни продукти у нас. Хвърляйки поглед в колонките става ясно, че в последните две години България отново е възстановила вноса на млечни продукти от Сърбия, Хърватия и Македония. Увеличен е и вносът от Полша, Франция и Румъния. Така например, за 2011 г. от Полша са влезли 17 256 т. мляко, а за тази година те вече са близо 14 хил. т., от Румъния съответно 13 354 т за м. г., а за тази 12 490 т. Само от Сърбия са внесени 130 т. На хоризонта на млечния пазар у нас се появява и нов играч – за първи път през последното десетилетие статистиката регистрира внос от Турция от около 6 т. млечни продукти през 2012 г.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*