Днес в Европейския парламент в Брюксел се проведе първият Европейски конгрес на младите фермери, организиран от Групата на ЕНП в ЕП.
07/12/2012 20:18 | noa.bg
     Днес в Европейския парламент в Брюксел се проведе първият Европейски конгрес на младите фермери, организиран от Групата на ЕНП в ЕП. На конгреса бяха представени кандидатурите на Чехия, Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксембург, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Ирландия, Литва и България. Приветствени слова направиха председателят на Групата на ЕНП Жозеф Дол, координаторът на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Алберт Дес и домакините на събитието Естер Херанц Гарсия и Нуно Мело.
Българският евродепутат Мария Габриел, член на Комисията по земеделие в ЕП бе посланикът на младите фермери от България. Тя представи кандидатурите от страната за наградата за най-добър иновативен млад земеделски стопанин. Мария Габриел акцентира на това, че от българските кандидатури си проличава как членството в ЕС е допринесло изключително много за модернизацията и иновацията на земеделските стопанства. Тя допълни, че земеделието и животновъдството са част от живота им още от тяхното детство. Интересите им са били винаги свързани с развитие в тази област, но те започват да гледат на земеделието като бизнес едва след приемането на България в ЕС, благодарение на мерките, заложени в ОСП.
Като посланик на българските млади фермери, тя обърна внимание на регионите, които фермерите представляват, подчертавайки един от сериозните проблеми – младите земеделци са принудени да напускат селските райони заради липсата на услуги и перспективи за развитие.
„В кандидатурите на България ясно си проличава, че фермерите са иновативни за регионите, в които живеят. Те успяват да се преборят със спецификите на своите райони и да превърнат фермите си в модели на развитие“, изтъкна Мария Габриел. Тя посочи и друга основна характеристика на българските кандидатури - екологичната им насоченост. „Вие, младите, сте бъдещето на европейското земеделие, нашето бъдеще“, заключи тя.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*