Димитър Зоров: Наредба 26 за производството на млечни и т. нар. имитиращи продукти да доведе до повишение в цените.
04/01/2013 14:52 | noa.bg
     Не би следвало наредба 26 за производството на млечни и така наречените имитиращи продукти да доведе до повишение в цените. Това каза на 03.01.2013г.в сутрешния блок на Радио „Фокус” председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.
По думите му наредбата не е нещо ново, тя е продължение на европейската практика млечен продукт да се нарича само този, произведен от мляко. „Новото е това, че в едно и също предприятие вече няма да могат да се произвеждат и млечни, и имитиращи продукти, но ако производителите досега са били коректни и са етикетирали продуктите си правилно, не би следвало да повишават цените им”, коментира Зоров. По думите му, предприятия, които до момента са произвеждали продукти само от мляко фактически са формирали коректно цените си, което продължава и сега.
„Цената ще се вдигне при производители, които са изписвали на етикетите си, че продуктът е произведен от мляко, а всъщност е от имитиращи суровини, които са многократно по-евтини от млякото. Това ще бъде последица от некоректното етикиране досега”, каза още той.
Според Димитър Зоров е възможно наредбата да доведе до фалити на някои фирми, но това пак ще бъде сигнал за некоректна работа, тъй като при създаването на фирмите- млекопреработватели бизнес плановете са направени именно за преработка на мляко, а не за изготвяне на продукти с имитиращи суровини.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*