Мариела Илиева:От 01.01. 2013-а влиза в сила Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти:
04/01/2013 17:29 | noa.bg
     Защита за производителите на сурово мляко и достоверния етикет за потребителя
От началото на 2013-а влиза в сила Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти:.Рубрика "Актуално" на брой 12/2012 на сп. "АгроКомпас
Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, според която производителите им трябва да изберат дали да произвеждат млечни или имитиращи продукти, влиза в сила от началото на следващата година. Обяви го лично заместник изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева. Случи се по време на специално организираната от Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) конференция посветена на млечния сектор в рамките на международното специализирано изложение „Светът на млякото”. На актуалното с темата си събитие присъстваха зам. министърът за земеделието и храните д-р Цветан Димитров, експерти от Дирекция „Животновъдство” в МЗХ, д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), членове на АМБ, фирми от млекопреработвателния и животновъдния бранш. Очаквания и оповестен факт за влизането в сила на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти донякъде разбуни духовете сред различните представители на бизнеса в млекопреработватвателния сектор у нас.
Наредбата ще влезе в сила в началото на следващата година, за да се даде достатъчно време на бизнеса за адаптация към нейните изисквания, успокои д-р Венцеслава Тасева и акцентира върху една от целите на нормативния дакумент – „да знае потребителят какво купува”. Котролният орган ще гарантира, че информацията на етикета върху млечните продукти вече няма да заблуждава потребителите. „Мярката защитава производителите на сурово мляко, както и гражданите, добави тя и уточни, че в документа са определени критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти и специфичните изсквания към етикетирането им. Наредбата регламентира разрешените съставки при производството на млечни продукти. Забранява се добавянето в млечни продукти на мазнини и протеини с немлечен произход. Наредбата въвежда и дефинира понятието „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко” и специфичните изисквания при етикетирането на тези продукти. С нея се въвеждат унифицирани критерии по отношение производството на млечни продукти с цел защита интересите на българските производители на сурово мляко и млечни продукти. Тя гарантира и, че информацията за храните от млекопреработвателния сектор няма да въвеждат в заблуда потребителите.
През декември месец бяха дадени инструкции на млекопроизводителите във връзка с Наредбата за изискванията към млечните продукти, уточни д-р Венцеслава Тасева и отново подчерта, че според изискванията й производителите на млечни продукти трябва да изберат дали да произвеждат млечни или имитиращи продукти. По думите й през този месец млекопроизводителите могат да изпращат въпросите си до БАБХ, на които ще получават подробен отговор . Инструкциите, които получиха млекопроизводителите във връзка с Наредбата, ще уточняват и параметрите, по които Агенцията по безопасност на храните ще прави проверки, допълни директорът на Дирекция „Контрол на храните” д-р Любомир Кулински.
Д-р Тасева обори обвиненията към контролния орган, че не контролира съдържанието на растителни мазнини в млечните продукти, особено в провинцията. Непрекъснато се правят проверки на търговските вериги, като потребителите са информирани за резултатите от тях, заяви Тасева. „До момента (бел.ред.: 7.11.2012 г.) са направени над 240 проби на продукти, 171 от които – български, а останалите - на други европейски страни-членки. Само в 32 от случаите потребителите са били подведени и млечен имитиращ продукт е етикетиран като млечен”, уточни д-р Тасева.
Българските млечни продукти получават достъп до много повече страни, а количествата, които в момента изнасяме, са по-големи отколкото в периода 1988-1989 година, беше


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*