Едуард Стойчев:За една година цената на месото в България се е увеличила с 20%.
07/01/2013 22:18 | noa.bg
     За една година цената на месото в България се е увеличила с 20%. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев пред БНР.
Той отбеляза, че месото продължава да държи тези цени, при положение, че на световния пазар те са се върнали в старите рамки. Едуард Стойчев съобщи още, че брашното е поскъпнало в много малки граници и момента струва 99 стотинки, въпреки че цената на зърното в световен мащаб спада.
Уникално слабото потребление през последните години не дава възможност на някои стоки да поскъпнат. В хлебопроизводството има хиляди малки производители, които мъчейки се да оцелеят поддържат ниски цени. „Това е добре за потребителя, но не е добре за производителя“, коментира той. По думите му в действителност най-евтиният хляб се яде в България, но качеството му е по-ниско от това в другите страни. „Зърненият баланс на страната е много стабилен“, обобщи Едуард Стойчев.
Заради поскъпването на горивата доматите и краставиците държат високи цени и са с 20-30 процента по-скъпи от миналата година. С 50 процента са поскъпнали картофите. Българското картофопроизводство е намаляло, отбеляза Стойчев, уточнявайки, че произвеждаме два пъти по-малко, отколкото имаме нужда. „Населението се задоволява с внос“, посочи той.
Захарта и олиото имат стабилни цени, с тенденция за поевтиняване. С боба има проблем – масово се внася и цената му е с 20 процента по-висока. “Основната причината отново е липсата на собствено производство“, допълни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*