28 млекопреработвателни предприятия са заявили че ще работят с аналогови продукти, другите са заявили, че ще работят с млечни.
16/01/2013 22:18 | noa.bg
     27-28 млекопреработвателни предприятия са заявили че ще работят с аналогови продукти, другите са заявили, че ще работят с млечни. Това предаде „Фокус”, цитирайки Симеон Присадашки, млекопреработвател и зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Той напомня, че Наредбата за млечните продукти е в сила някъде от 27 октомври, но е имало един гратисен период, за да може всеки да прецени с какво да работи – дали с млечни или с аналогови продукти. Според Присадашки не би трябвало наредбата да засегне потребителите. „Най-много да ги засегне дотолкова, доколкото ще се правят проверки дали продуктите на дадено предприятие са млечни или аналогови, но това се установява от маркировката или етикета на продукта”, уточнява той.
По негови думи, така както е разписана наредбата възможността един преработвател да премине от аналогови, към млечни продукти или обратното, е неработеща и ако някой каже, че го прави това, лъже. „Наредбата така е направена, че един преработвател има право два пъти през шест месеца, да започне да работи аналогови продукти. Да кажем в млечния сектор, млечните продукти могат да започнат да се произвеждат от днес за утре. Например, ако аз реша да работя аналогови продукти и ги работя десет дни, през това време не мога да работя млечни продукти. След това, като реша да работя аналогови, а не млечни, трябва да минат шест месеца и кои са тези аналогови продукти, които ти можеш да направиш за един месец, да ги продаваш шест месеца и те да имат валиден срок на годност? В тази си част наредбата е просто глупост”, казва още млекопреработвателят.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*