Продажбата на ниви и отдаването им под наем вече може да се прави в интернет.
23/01/2013 14:23 | noa.bg
     Продажбата на ниви и отдаването им под наем вече може да се прави в интернет. Специална електронната платформа за търговия със земеделски терени по структура е близка до търговията на фондовите борсите. Чрез системата ще може да се купува продава и отдава земеделска земя под аренда. Имотите ще се търгуват с помощта на професионални посредници, които са регистрирани в системата, обясни Антон Антонов, управител на сайта.
Участниците могат да търгуват в реално време с един имот или пък с няколко, обединени в пакет, каза още той. Приемането на предложенията за продажба или отдаване под аренда се осъществява чрез потвърждение или отказ от сделката. Е-платформата разполага и с четири вида аукцион – английски, холандски, закрит и на принципа на втората най-добра цена.
За осъществените сделки на борсата ще се дължи по 1 лев комисиона за всеки продаден декар. Таксата ще се плаща и от продавача, и от купувача. Посредниците, които са над 500 в цялата страна, ще извършват сделките от името на своите клиенти. Тяхната комисиона пък е между 10 и 30 лева на декар или 3 на сто от стойността на цялата сделка.
В момента все повече млади хора притежават земя и те имат възможност да участват в пазара, който ще се развие в интернет, убедени са създателите на платформата. Андонов добави, че в момента цените на земите у нас вървят между 400 и 1200 лв./дка.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*