Засилва се интересът към фермерските пазари


Засилва се интересът към фермерските пазари. Все повече хора се спират и идват специално, за да пазаруват от тях. Идеята на този тип пазари е да се осъществи директна продажба на екологично чисто производство храни, с минимална употреба на препарати и торове. Иван Желязков е редовен клиент на този тип пазари. „Аз знам и следя кога се провеждат фермерски пазари в София и редовно си пазарувам от тях, като по този начин стимулирам родното производство. Според мен българските продукти са по-качествени от вносните, което си личи и по вкуса. Също така, цените са достъпни. Има разлика с конвенционалното производство. При фермерските пазари стопаните не са случайни хора или прекупвачи, както често се случва на традиционните пазари за плодове и зеленчуци. Също така, лично може да общуваш с фермера“, каза Желязков. Той си закупи лютеница, хляб, зеленчуци. „Аз хляб не си купувам от магазините, а само от фермерски пазари, защото вкусът му е коренно различен от този в магазина. Този, който си купих, е направен с квас“, допълни клиентът.

Ръчно приготвеният хляб с квас също става все по-предпочитан за консумация, затова се срещнахме с производителката Василка Ганева. Освен в хлебопекарната си, тя предлага и разнообразна палитра от хлябове на фермерските пазари. „Предимството на хляба с квас е, че той е произведен без подобрители, цялото съдържание е описано на самия етикет. Ние подбираме мелниците, с които работим, като нашата фурна работи единствено и само с квас, за мая изобщо дума не става. Това е хляб, който изисква повече време и по-голямо внимание и минава през човешката ръка, което е различно от машинното производство“, посочи Ганева. По думите ѝ друго предимство е, че има много видове хляб с квас, за да се задоволят потребностите на клиентите – ръжено-пшеничен, хляб от лимец, хляб със семена, с подправки и други. Така също, хората могат да се хранят разнообразно и е по-здравословно. Иначе хлябът е малко по-скъп от конвенционалния. Има хлябове от 1,70 лева до 3 лева. В по-скъпия ценови диапазон са хлябове, в които има сушен домат, зехтин или ядки, например.

На фермерските пазари се предлагат и редица млечни продукти. Мария Иванова е земеделски производител, отглеждащ около 260 кози. Тя има затворен цикъл на производство. Забелязала е, че в последно време хората все по-често търсят директен контакт с производителя, за да могат да се убедят лично кой добива суровината, кой я преработва, къде отива продуктът. Фермата на Мария е в село Искра, Първомайско, като произвежданите продукти са от козе мляко – кисело мляко, кашкавал и сирене. „Направили сме постъпки да получим сертификат за биопроизводство, защото отглеждаме животните си практически по натурален начин – намираме се в чист район, където няма големи предприятия, няма замърсители, което е гаранция за екологично чисто производство. Също така, гаранция за потребителя е, че ние сме единствената козеферма, регистрирана по Наредба 26, която регламентира директните продажби. Суровината ни подлежи на контрол на всеки 15 дни. Готовият продукт също се контролира чрез биологични анализи“, коментира Иванова. Тя допълни, че трудно се прокриват изискванията по Наредбата, но ако искаш легално да продаваш, задължително трябва да бъдеш регистриран по нея. По отношение на ценовия диапазон на продуктите, сиренето е 16 лева на килограм, а кашкавалът е 22 лева. „Смятам, че са добри цени, като не са много по-високи от тези в магазина. Цените отговарят на това, което предлагам – чиста храна с доказано качество“, убеждава ни Мария Иванова.0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*

Търсене