Министър Танева: Благодаря на браншовите организации за добрия диалог


Без подкрепата на браншовите организации, всичко, постигнато от Министерството на земеделието, е нямало как да се случи, това става ясно от думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева в интрервю за „Фокус“. Тя изразява благодарността си на браншовите организации за добрия диалог през годината и изразява надежда той да продължи.
Министърът посочва, че още в началото на следващата година ще бъде предоставен за обществено обсъждане законодателен пакет в областта на храните. Работата по него е почти финализирана и в края на януари бъде направено първото обществено представяне на този пакет от законопроекти, посочва Танева.
Министърът засяга и темата за напояването – обвързана с договор между министерството и Световната банка. Тя припомня, че по мярка 4.1, отворена тази година, за инвестиции в материални активи в земеделските стопанства, не се допуснаха инвестиции в такива съоръжения, с оглед на това, че има сключен договор със Световната банка за представяне на проект за стратегия за развитие на хидромелиорациите в България. „Този договор приключи и в края на месец декември докладът бе представен. Сега ни предстои работа по предприемане на законодателни изменения, предвид този доклад и изпращането му в комисията. Докладът е от няколко компонента, но основната цел е ние да използваме потенциала от поливни площи, които имаме.“, коментира Танева. По думите й според този доклад в България се напояват 10% от потенциалните и възможни за поливане площи. Министърът посочва, че у нас има действаща инфраструктура, но остава да бъдат създадени условия за развитието ѝ и увеличаване на площите. Тя очертава като необходимост реформа и в този сектор, за да започне неговото модернизиране.
По отношение на ПРСР Танева казва, че предстои отварянето и на рибарската програма и изразява надежда през първото тримесечие министерството да е готово да отвори първа мярка за бизнеса в рибарството.
По темата за горите земеделският министър казва, че през 2016 година ние се следи подробно какъв е ефектът от прилагане на въведените мерки за контрол. „Предстоят още изменения в посока съхраняване на българската гора.“, допълва Танева.0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*

Търсене