Хранене на овце с отпадъци от консервната промишленост - Зеленчукови отпадъци


Зеленчукови отпадъци се получават при производството на стерилизирани консерви, замразени зеленчуци, червен пипер, туршия, сокове и др. Доматеното семе е едно от най-ценните зеленчукови отпадъци за фураж. Използва се в прясно, силажирано и в изсушено състояние. Прясното доматено семе е бързо развалящ се фураж. Ценността му се определя от наличието на много мазнини, протеини и витамин Е в сухото му вещество. Дава се дневно на овце по 1-2kg.
Особено ценен фураж е изсушеното доматено семе, което е с висока енергийна хранителност. Дръжките и семето от пипер е също ценен фураж. Пресните дръжки и семе от пипер се приемат с охота от овцете (2-3kg дневно). Благоприятно влияят на млечността на лактиращите овце. Този фуражен продукт може да се силажира с прибавянето на сухи компоненти – слама, плява и др.
Граховите шушулки се дават на овце в количества дневно по 3-4кg. Дават се и под формата на силаж – 50% от количеството на зелените фуражи. Изрезките от зелен фасул в прясно състояние се използват до 2-3 дни. Силажът от тях се приема с по-малко охота, отколкото от граховите шушулки. Зелевите листа се изхранват на овцете в количества по 2-3kg дневно, но основно те се използват по време на паша. Лесно се силажират с прибавяне на 20% слама. Други зеленчукови отпадъци, като изрезки от моркови, карфиол, патладжан и др. се дават по 1-2kg дневно.

open go why do husbands have affairs
reasons women cheat the unfaithful husband read here
my wife emotionally cheated on me will my husband cheat again unfaithful husband0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*

Търсене