Бивш матрос стана овцевъд


Тридесет и две годишният Тихомир Христов е животновъд от село Маринка. Той отглежда овце от 2000 г. – започва веднага след казармата. Проблеми има, но когато има желание – всичко става, категоричен е той.
„12 години бях кадрови матрос в Атия, накрая напуснах, за да мога да отделя цялото си внимание към животновъдството”, разказа той. Нямат традиции в рода, нито баща му, нито дядо му са се занимавали с животни.
„На мен обаче ми беше детска мечта и си я сбъднах”, сподели Тихомир. Той развежда екипа ни из кошарите си, където през деня са само агнетата. Овцете-майки са на паша.
Агнетата са по-бели, по-тъмни, а най-красиви са шарените и ваклите – тази които имат черни кръгове около очите.
Овцевъдът споделя, че вкусното „великденско” или „гергьовско” агне тежи около 20 килограма, най-много до 25. То задължително трябва да бъде отгледано по естествен път и да е натрупало теглото си най-вече от майчиното мляко.
„Изкупните цени тази година са много ниски – 4.60 – 4.90 лв. за килограм живо тегло”, оплака се Тихомир. Не се вдигат и непосредствено преди Великден.
„Миналата година изкупуването започна на 5.20 лв./кг и на толкова завърши. Сега изкупвачите се оплакват, че няма пазар. Нямало износ за други страни. Аз на едро за тази цена няма да дам агнета. Продавам само по заявки. Цената, която трябва е поне 5.50 – 6 лв./кг. Защото един килограм фураж е 60 стотинки, а за отглеждането на едно агне трябват 20 кг. Отделно е млякото, което суче”, обясни овцевъдът от Маринка.
През 2000 г., когато е започнал изкупните цени на месо и мляко били почти същите, спомня си Тихомир. А в същото време на дребно са се увеличили почти два пъти.
Той обаче не мрънка и не се жалва. Запретнал е здраво ръкави и работи това, което му е по сърце. На изпроводяк ни черпи с прясносолно сирене от овче мляко. Истинско. Вкусът е съвсем различен от този на сиренето от магазина.
ихомир Христов:
Купил съм си вече и пасища, ще кандидатствам за субсидии
- Как се изкупува млякото? Цените добри ли са?
- Млякото се изкупува за 1.40 лева за литър, като миналата година цената е била 1.35 лв. Ниски са, но това е положението.
Предаваме на мандра във Веселие, много са коректни с плащането.
- Субсидиите подпомагат ли ви достатъчно? Как се изплащат?
- Субсидиите са на глава добитък, сега се очаква да се увеличат, сподели Тихомир. Документите няма да са проблем, след като отговаря на условията. Парите обаче се бавят и се плащат на три пъти през годината. Поне досега е било така.
Въпреки проблемите, когато има желание, всичко става.
Сега ще има програма „Де минимис”, миналата година я нямаше – и по нея ще има подпомагане.
- Не кандидатствате ли с пасища? Нали има плащане на площ да пасища и така се подпомагат допълнително животновъдите?
- Една година кандидатствах, но бях санкциониран. Това беше през 2009 или 2010 г., не помня точно. Глобиха ме, защото било непочистено добре от камъни.
Сега имам собствени пасища и ще кандидатствам пак. Купил съм си 77 декара, ще закупя и още. Защото ако не са мои, общината ги дава за ползване. А ги дава всяка година на различно място. И аз вече веднъж като съм вложил средства да ги почистя и приведа във вид, на следващата година ще ми дадат непочистено, а моето ще дата на друг. И пак трябва да го ора и чистя наново.
Източник: черноморски фар

link cheat on my husband cheaters caught
all women cheat I cheated on my husband why do people cheat
open read why do husbands have affairs
online read married men who cheat
my wife emotionally cheated on me click here unfaithful husband0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*

Търсене