Събития


Представят традициите на овчарските общности в Европа в изложбата „Иманье без довършуванье“ в смолянския музей
08/03/2013 - 08/03/2013
На 8 март в Смолян ще се открие тематична изложба „Иманье без довършуванье“ за устните традиции и музика на овчарските общности в Европа. Тя е подготвена от Националния исторически музей – София в рамките на международния проект„CANEPAL“. Регионалният исторически музей в Смолян е домакин на проявата и участва със свои експонати.

В проекта „CANEPAL“ , стартирал през септември 2010 година и продължаващ до 2014 година, си партнират 9 участници от 8 европейски страни - етнографски музеи, университети, изследователски институти, експерти по технология на информацията и комуникацията. Овцевъдството винаги е било важна стопанска дейност в Европа. Близостта с природата и усамотението на овчаря предполагат уникални културни традиции. Затова и проектът „CANEPAL“ е получил финансовата подкрепа на програмата „Култура“ на Европейската комисия.

Изложбата, която се предоставя на вниманието на смолянската публика, е уникална. В нея са показани експонати от софийски и чуждестранни музеи, съвременни арт-произведения и автентични предмети. Могат да се видят ценни икони от Националния исторически музей и Националната художествена галерия в съчетание с мултимедийни продукти и предмети на изкуството, изработени от ученици и студенти в ателиета, организирани като една от дейностите по проекта. Диапазонът на познавателната информация, подредена по теми, е изключително всеобхватен – като се тръгне от мита за Язон и Златното руно, премине се през Божия Агнец и избранниците-пастири в Рождество Христово, образа на овчаря в поетичното творчество и овчарската музика, обичаите, свързани с пастирските практики, светците-покровители.

Заглавието на изложбата е заимствано от една баба-овчарка от Врачанско, която казва за народната песен, че е „Иманье без довършуванье – нито молец го яде, ни огин го гори, ни крадец го краде“. Ориентирахме се към комбинация на високото и ниското, на църковното изкуство и овчарския бит, защото темата за добрия пастир, за овена, за златното руно, лежат в основата на нашия съвременен мироглед, независимо колко той е „помрачен“ от последващи наслоявания. Идеята за златното руно, за богатството чрез овчите стада съпътства цивилизационния модел до съвременността, поне допреди 100-тина години, разказва кураторът на изложбата Леонора Бонева, д-р по музеология.

Изложбата се вписва в проекта „CANEPAL“ с участието на Естония, Унгария, Полша, Швеция, Франция и България. Показани са автентични естонски рогове от Естонския национален музей, шведскиТърсене