Събития


Едно от най-големите селскостопански изложения в Европа, се проведе от 31.10 до 04.11.2012г. в Букурещ. Известно под името ИНДАГРА
31/10/2012 - 04/11/2012
Едно от най-големите селскостопански изложения в Европа, се проведе от 31.10 до 04.11.2012г. в Букурещ. Известно под името ИНДАГРА, изложението събра над 80 000 души - животновъди, специалисти, фирми обслужващи селското стопанство. За първи път на него бе поканена България и заслугата за това е на Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца (НАРСПБМ) с председател Симеон Караколев. Поканата дойде в отговор на гостуването на румънци на събора на овцевъдите на Арбанаси, който се проведе на Гергьовден. Министърът на земеделието и селските райони на Румъния Даниел Константин, Заместник министър на земеделиетои храните на България Д-р Цветан Димитров, посланикът на страната в северната ни съседка Александър Филипов, изпълнителния директор на агенция по селекция и репродукция на животновъдството Проф. д-р.Васил Николов, председатели на съсловни организации и много други както и земеделци посетиха щанда на асоциацията на изложението. За нас интерес представляваше животновъдството. В три големи палати бяха настанени коне, овце, и крави. За разлика от миналата година, сега кравите бяха избрани много добре от селекционерите, и бяха в идеална изложбена кондиция. Тези от породата холщайн, също бяха на ниво, а приплодите на вносните животни, родени в Румъния, бяха – прекрасни.
Месодайните животни, от известните ни породи, бяха в отлична кондиция и атракция за зрителите.
Представените овце бяха на също на по-ниско ниво от миналата година, като цяло. Хубавото беше,че Страната ни представи 4 групи овце - група кочлета и група женски шилета порода СПБМ от Земеделски институт гр.Шумен, група мъжки шилета порода СПБМ на ЗП Юсеин Абтулов от с.Гагово, общ.Попово и група мъжки шилета порода Плевенска черноглава собственост на ЗП Антон Димитров от с. Блатец, общ.Сливен.Национална Овцевъдна Асоциация (НОА) ИМ БЛАГОДАРИ СЪРДЕЧНО!!!!
Браво на тези момчета, които поставиха начало на нашето участие. На българския щанд се завъртяха чевермета, дегустирани бяха млечни продукти, показани хлопки, чанове, ножове, сувенири, битови музикални инструменти и кукерски носии. Изключителна атракция при откриването на щанда бяха гайдарите от село Гела, а на хорото се хванаха общо българи и румънци.
Търсене