Събития


Тополовград събира любителите на традиционни храни от Сакар планина
20/09/2014 - 20/09/2014
На 20-и септември в Тополовград ще се проведе второто издание на Фестивала на традиционните местни продукти и на царския орел, съобщиха организаторите.
Специални гости на събитието ще бъдат представители на Европейската комисия, водени от отговарящата за природните ресурси в Главна дирекция „Околна среда” на ЕК Пиа Бучела, зам.-министърът на околната среда и водите Владимир Дончев, областни управители кметове и гости.
Организатори са общината в Тополовград и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Целта на фестивала е да подкрепи местните фермери, да стимулира и популяризира природосъобразното земеделие в региона. Самият Тополовград пък получава известността си като град на царския орел.
Районът на Тополовград и Сакар планина е приютил последните останали царски орли. В България популацията на този световно застрашен вид наброява едва 26 двойки.
Наскоро българското дружество получи наградата „Натура 2000” на Европейската комисия за работата по опазването на царския орел. Самата награда ще бъде връчена от Пиа Бучела по времето на Фестивала в Тополовград.
Традиционно ще бъде организирано изложение с продажба на местни продукти от Сакар - ястия, плодове и зеленчуци, млечни продукти, консервирани плодове и зеленчуци, вино, мед, билки и много други.
Миналата година в събитието се включиха над 30 изложители, като интересът се засилва. В програмата е придвиден и конкурс с награди за най-вкусно традиционно ястие, най-атрактивен щанд и най-вкусна домашна консерва от плодове и зеленчуци.
Сред миналогодишните храни е имало атрактивни експонати като 50-килограмова тиква и 50-сантиметрова чепка с грозде.
Предвидена е и богата фолклорна програма с участието самодейни състави от околните села. За малките участници БДЗП ще организира арт ателие с природозащитна тематика.Търсене