Събития


Среща между част от делегацията на Министерството на земеделието на Ирак и представители на българския аграрен бизнес и браншови асоциации бе проведена днес в МЗХ.
23/11/2012 - 23/11/2012
Среща между част от делегацията на Министерството на земеделието на Ирак и представители на българския аграрен бизнес бе проведена днес в Министерството на земеделието и храните. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.
Своята дейност презентираха Национална овцевъдна асоциация с председател Бисер Чилингиров, Асоциацията на биволовъдите в България член на УС Мария Степанчева, Национален говедовъден съюз с педседател Никола Ангелов,Национален съюз на градинарите в България и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Взеха участие и частни фирми в сферата на напояването, селскостопанската техника и производството на оранжерийна продукция.
Иракската страна проявява интерес към вноса на живи животни и месни продукти – предимно от птиче и овче месо, земеделска продукция, както и на фуражи и земеделски торове. Те подчертаха и нуждата на страната си при напояването на житни култури, изграждането и поддръжката на оранжерии, вноса на плодове и зеленчуци и селскостопанска техника.
Главният инспектор в министерството на земеделието в Ирак Ибрахим Хамид Мехсун Ал-Зубайди той се съгласи с призива на Бисер Чилингиров и изказа надежда добрите връзки между България и Ирак да бъдат възобновени, така както са били преди 20 години. Той каза още, че интересът към българските продукти в Ирак е висок, тъй както страната ни е с голям авторитет в Близкия Изток.
Пламен Делев, експерт в Дирекция „Близък изток и Африка” на Министерството на външните работи, призова българските фирми, към по-голяма активност в бизнес кореспонденцията си с Ирак. Той ги посъветва да контактуват директно с Посолството на Ирак или с администрацията им и при необходимост да работят с добре проверени посредници.Търсене